Skip to content

CDA in Tweede Kamer voor behoud rechtbank

Door William - 16 januari 2010 - Nieuws

Op 14 januari, tijdens de behandeling van de ‘gerechtelijke kaart’ van Nederland in de kamercommissie voor Justitie, heeft de CDA Tweede Kamerfractie er bij de Minister van Justitie op aan gedrongen de rechtbank in Dordrecht als zelfstandige rechtbank te laten voortbestaan. De CDA-fractie is tot dit standpunt gekomen na een werkbezoek van de CDA-kamerleden Nicolien van Vroonhoven en Jan de Vries.

De gemeenteraad van Dordrecht sprak zich op 1 december unaniem uit voor behoud van de rechtbank en voor een gerichte lobby van Raad en College richting ‘politiek Den Haag’. Het CDA heeft daaraan met succes opvolging gegeven, hetgeen naar zij hoopt zal leiden tot behoud van een zelfstandige rechtbank voor Dordrecht.

“De bereikbaarheid van recht en rechtspraak is erg belangrijk. Bovendien brengt de aanwezigheid van de rechtbank flinke werkgelegenheid met zich mee”, motiveert wethouder en lijstrekker Dion van Steensel de inzet van het CDA voor behoud van de rechtbank. Daar komt bij dat Dordrecht nog de enige stad in Nederland blijkt te zijn waar de rechtbank op termijn zou gaan verdwijnen, terwijl alle andere aanvankelijk genoemde steden hun rechtbank alsnog behouden. Van Steensel is blij met het initiatief van de Kamerfractie: “Dit kan echt ergens toe leiden. Ik hoop dat de Kamerfracties zich verenigingen achter dit standpunt en samen gaan staan voor de zelfstandigheid van de rechtbank in Dordrecht. Enfin, dit bewijst maar weer eens dat juist landelijke partijen ook échte lokale partijen kunnen zijn, die staan en opkomen voor lokale belangen!”.

Onlangs hebben de Tweede Kamerleden Nicolien van Vroonhoven en Jan de Vries, beiden lid van de vaste Kamercommissie voor Justitie, samen met raadslid Elly van Wenum een werkbezoek gebracht aan de rechtbank.

Gerelateerde berichten

Wellicht zijn onderstaande berichten ook interessant.