Skip to content

CDA Dordrecht benadrukt belang zondagsrust

Door William - 7 september 2010 - Nieuws

De afgelopen maanden is de zondagsrust een punt van debat geweest. CDA raadslid Sahin Seme heeft binnen die discussie aangevoerd dat de gemeente verschillende belangen tegen elkaar af moet wegen. De aantrekkelijkheid van de stad voor toeristen, de omzet van het MKB en de gewenste zondagsrust voor mensen met een religieuze overtuiging, zijn argumenten die in het debat voorbij kwamen. Sahin Seme heeft namens het CDA Dordrecht laten weten dat deze zaken met elkaar in balans moeten zijn en dat wij daarom tegen het versoepelen van de zondags- en winkelrust zijn.

Waarom zijn wij voor de winkelrust?
• Winkelrust maakt een einde aan het verplicht vrijwillig werken door winkelpersoneel op zondag.
• Winkelrust zorgt voor gemeenschappelijke vrije tijd voor ontmoeting met familie en vrienden.
• Winkelrust geeft ruimte aan de zondag als een waarde(n)volle dag van rust, reflectie, bezinning en ontmoeting.
• Winkelrust maakt een einde aan het misbruik van de Winkeltijdenwet.
• Winkelrust haalt de druk van de ketel voor andere sectoren om ook op zondag aan de slag te gaan.

Wat ons betreft is Dordrecht door de aanzienlijke hoeveelheid koopzondagen ook in het weekend een aantrekkelijke stad voor toeristen. Toeristen bewonderen de prachtige oude huizen en havens in de binnenstad, drinken een drankje en eten een hapje. De binnenstad is daarom een bijzonder onderdeel van Dordrecht en is zodoende wat ons betreft niet te vergelijken met de andere winkelcentra, waarvoor andere openingstijden gelden.

Cijfers van het CBS laten verder zien dat de eventuele extra omzet voor het MKB niet spectaculair is. Bovendien is er altijd een bepaalde afvloeiing, aangezien elke euro maar 1 keer kan worden uitgegeven. Wat op zondag wordt gespendeerd wordt niet opeens op maandag nogmaals uitgegeven en visa versa. Daarnaast maken wij ons zorgen over de kleinere wijkwinkels. De grote winkels kunnen het zich permitteren om open te zijn, maar kleinere ondernemers zien zich geconfronteerd met én zeer hoge personeelskosten én, in het geval van een eigen zaak, met het verlies van hun enige vrije dag.

Ten derde steunen wij als Christen Democraten de gedachte dat het geen verkeerd idee is om 1 dag per week tot rust te komen en extra aandacht aan het gezin te besteden.

Het CDA Dordrecht ontkent niet dat het aantrekkelijk is om op elk gewenst tijdstip iets te kunnen kopen. Echter, de bovenstaande redenen wegen voor ons zwaarder dan deze kleine extra luxe. Een wekelijkse dag waarop we even kunnen stilstaan en aandacht besteden aan familie, vrienden en naasten is wat ons betreft belangrijker dan een paar extra stuivers omzet. Niet alleen gaan voor ultieme luxe, maar ook denken aan een ander.

Wij vinden zodoende dat de zondagsrust/winkelrust moet blijven bestaan.

*Op de foto: Sahin Seme

Gerelateerde berichten

Wellicht zijn onderstaande berichten ook interessant.