Aankomende winter gaan de energielasten voor inwoners en verenigingen naar verwachting de pan uitrijzen. Veel inwoners zullen dit gaan merken in hun portemonnee en sommigen zullen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Vanuit de landelijke overheid is er afgelopen jaar al een tegemoetkoming geweest van € 800 voor huishoudens met een inkomen van minder dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Ik ben blij met deze tegemoetkoming, maar realiseer mij ook dat dit niet voor iedereen voldoende zal zijn.

Ook verenigingen en maatschappelijke organisaties kampen met stijgende energielasten. Voor hen zijn de aankomende maanden geschikt om, door slimme maatregelen, de energielasten voor aankomende winter te verminderen. Als het ooit rendabel was om te verduurzamen dan is het nu wel. Als het gaat om verduurzaming moet ik vaak denken aan het vaak in mijn familie gedeelde gezegde: ‘Je moet het dak repareren als de zon schijnt.’ Kortom, zorg dat je voorbereid bent op de aankomende winter.

Om deze voorbereiding voor meer verenigingen ook mogelijk te maken, heb ik kortgeleden in het vragenhalfuur vragen gesteld aan de wethouders De Jonge (Duurzaamheid) en Merx (Sport) over mogelijkheden voor verduurzaming bij verenigingen. Zij erkennen het probleem en zijn bereid om met verenigingen mee te denken over oplossingen. Voor verenigingen is er ook het energieloket en kan de gemeente onder voorwaarden garant staan voor een lening. Een lening via de gemeente was tijdens de vorige collegeperiode ook de uitkomst voor korfbalvereniging DeetosSnel waardoor zij 700 zonnepanelen hebben neergelegd op het dak van de hal. Dergelijke voorbeelden laten zien dat er veel mogelijk is binnen onze mooie gemeente.

Links:

Voor informatie over het energiezuiniger maken van uw woning of vereniging:

www.Regionaalenergieloket.nl/dordrecht

Voor informatie over de lening aan DeetosSnel:

https://www.drechtsteden.net/nieuws/82544/lening-voor-zonnepanelen-sporthal-deetossnel-als-voorbeeld-voor-andere-sport-en-cultuurinstellingen-2021-02-18

Voor informatie over de € 800 energietoeslag:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-de-energietoeslag-aan-van-ongeveer-%E2%82%AC-800