Het CDA Dordrecht hoort graag van Dordtenaren zelf hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Alet Veldhuijzen liep daarom een dag mee met de Dordtse brandweer. Zij vertelt:

Als burgerraadslid kun je op stage in de stad. Ik had mij samen met een raadslid van de CU/SGP opgegeven voor een stage bij de brandweer. Wij werden ontvangen met een uitgebreid programma waarbij we alle mogelijkheden kregen om echt de brandweer te leren kennen. Wat niemand kon voorzien was dat de dag eindigde met de brand in Moerdijk. Bijzonder om de brandweer dan gelijk aan het werk te zien in de kazerne. Echt een goed geoliede machine. Iedereen weet wat hij of zij moet doen en doet dat ook.

Maar nu terug naar het programma:
Eerst uitleg over de nieuwe organisatiestructuur waarbij de Brandweer deel is gaan uitmaken van de Veiligheidsregio Zuid. De discussie kwam gelijk over de uitzending van Hart van Nederland waarin de vrijwillige Brandweer van Almere aangaf geen slaapdiensten te willen draaien en ook niet terug naar 4 man op een auto. Blijkt onze brandweer daar al goed om ingespeeld te hebben. Deze maand krijgen ze een nieuw ontwikkelde wagen waardoor zij wel met 6 man uitrukken, maar niet direct een volgende wagen nodig hebben. Dus met behoud van slagkracht toch een besparing van mankracht.

Daarna werden we door Peter Schot meegenomen om een bezoek te brengen aan de blusboot van Dordt. Ondanks het feit dat hij van 1983 is wordt hij prima onderhouden en ziet er goed uit. Sinds kort geeft het Rijk geen bijdrage meer voor de blusboot en zal er dus gekeken moeten worden hoe hij dan wel bekostigd kan blijven. Daarna een oefening van de duikers op het Duivelseiland. Bij 0,5 graad gingen de duikers toch gewoon het water in om te oefenen. Elke woensdag wordt er geoefend, ongeacht de weeromstandigheden. Alle brandweermensen moeten de keuring om duiker te worden goed doorstaan. Dat is een minimale eis. Dat betekent dat je psychisch en fysiek bestand ben om het zware werk te doen.Duiker zijn is alleen in het donkere water je werk doen. Tegenwoordig dan wel met mogelijkheid om te praten met je begeleider op de kant.

Tot slot in het middagdeel mee mogen horen over de strategische inzet van de brandweer m.b.t. meer preventie. Want ondanks alle preventie-acties neemt het aantal branden niet af. Dus wil men meer aan de voorkant gaan zitten. Daarvoor is het wel uiteraard wel nodig dat de brandweer goed weet wat er in de stad allemaal gaande is. We hebben allemaal kunnen volgen wat er na de brand in Moerdijk is gedaan door de brandweer en hoe belangrijk zij zijn voor onze veiligheid.

  • Op de foto: Alet Veldhuijzen met de mannen van de brandweer
Categorieën: Nieuws