Voor de rubriek Typisch Dordt gaat het CDA op bezoek bij ondernemers in de buurt. Vandaag deel 4.

Op 19 januari is Christiaan Merkuur op bezoek geweest bij Sigaren-speciaalzaak Ted Bogers. De familie Bogers is zeer bekend in het Dordtse: de zaak aan het Vogelplein bestaat al vele decennia.

De winkel werd in 1954 opgericht door de vader van Ted. De keuze voor opvolging lag niet direct voor de hand, want Ted zat eerst een jaar op het conservatorium en werkte een poosje bij de De Klerck Meubels. Toch besloot hij in 1975, nog steeds naar alle tevredenheid, om de zaak over te nemen. Ook op persoonlijk vlak ging en gaat het Ted goed: hij is gelukkig getrouwd en heeft twee zoons. Anno 2011 draait de winkel nog steeds uitstekend en heeft Ted maar liefst vijf parttimers in dienst, waarvan er drie al 20-24 jaar bij hem werken. Over de toekomst en een eventuele opvolging maakt Ted zich niet druk, wat komt dat komt. Hij denkt uiteraard wel na over de voortzetting van zijn zaak, maar het heeft geen haast.

Wie binnenloopt bij Ted, valt gelijk op dat er een groot assortiment aan artikelen te koop is. Bogers is dan ook een echte buurtwinkel, waar je terecht kunt voor van alles en nog wat. Zo verkopen Ted en zijn team onder andere tijdschriften, postzegels, wenskaarten, kraskaarten en tabak. Wie doorloopt naar achteren ziet dat Bogers van tabak zijn specialiteit heeft gemaakt. In een heuse klimaatkamer liggen vele merken hoogwaardige sigaren opgeslagen. Ook de wanden naast de klimaatkamer zijn ingericht voor de verkoop van allerlei merken sigaren. De goede naam die Ted heeft opgebouwd in de sigarenbranche, levert hem vele buitenlandse klanten op. Zo komen er bijvoorbeeld geregeld Belgische klanten speciaal naar Dordrecht om zijn kwaliteitssigaren uit te proberen en te kopen.

Ted heeft weinig last gehad van de kredietcrisis. Zijn vaste klantenkring is groot en zijn gezellige en gastvrije insteek zorgt ervoor dat ook de sigarenhandel nog steeds uitstekend draait. Iemand die op zoek is naar een goede doos sigaren kan dan ook steevast rekenen op een kopje koffie. Op termijn wil Ted zijn specialisatie graag uitbreiden door de klimaatkamer uit te bouwen.

In elke aflevering van Typisch Dordt vragen we natuurlijk ook naar de wijk en de gemeente/politiek:

1: Is er door de jaren heen veel veranderd in de wijk (positief/negatief)?
Natuurlijk is er in de loop van de tijd wel wat veranderd, maar alles gaat hier nog steeds zijn gangetje. Er is hier genoeg middenstand om het Vogelplein levendig te houden, maar je merkt wel dat winkeliers het door de komst van online shoppen wat moeilijker hebben gekregen. Verder lees en hoor je vaak over problemen op het Vogelplein met hangjeugd. Ik heb niet het idee dat ze veel problemen geven, ik ken die jongens ook. Neemt niet weg dat ik best kan begrijpen dat het ‘s avonds geen veilig gevoel geeft als je langs hangjeugd loopt, maar het is denk ik meer ‘het gevoel’ dan dat er nou echt iets gebeurd.

2: Wat verwacht u van de gemeente, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of de groenvoorziening?
Het zou prettig zijn als de politie niet alleen observeert en vaststelt, maar ook handhaaft. Zo was er bijvoorbeeld met Oud en Nieuw vastgesteld dat er nog containers buiten stonden. Die hebben we toen om 11 uur ‘s avonds zelf maar de brandgang ingesleept en achter slot en grendel gezet, want je wil niet het risico lopen dat het afval in de fik wordt gestoken.

3: De gemeente is momenteel aan het bezuinigen. Wat zijn uw ideeën hierover?
Het huishoudboekje moet goed op orde zijn. Wat mij betreft wordt er over de hele linie wat bezuinigd: in deze tijden moeten we allemaal wat inleveren.

4: Het CDA Dordrecht houdt de website zeer actueel. Wat voor informatie (nieuws uit de raad, interviews, standpunten etc.) zou u graag terugzien?
Het is goed om op de hoogte te blijven, al deed ik dat tot dusver niet echt via internet. Ik voeg jullie website gelijk even toe bij mijn favorieten.

Het CDA Dordrecht bedankt Ted Bogers voor de gastvrijheid en de koffie.

Op zoek naar een goede sigaar? In de klimaatkamer worden alle grote importmerken uit Cuba, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Honduras, Jamaica en Brazilië onder perfecte omstandigheden bewaard. Ook alle grote Hollandse sigarenmerken zijn te koop. Loop daarom eens binnen voor meer informatie, of natuurlijk ook voor al uw kaarten, tijdschriften en de pakketservice.

U kunt Ted Bogers vinden aan het:

Vogelplein 40
3312GS Dordrecht
Tel: 078-6139464

  • Op de foto: Christiaan Merkuur en Ted Bogers
Categorieën: Nieuws