Zaterdag 9 april gingen Sportraad, politiek en ambtenaren weer op stap voor hun jaarlijkse rondje langs de velden. Op die manier krijgen allen die betrokken zijn bij de sportvoorzieningen in Dordt een goed beeld van wat er allemaal te koop is, of beter, te huur is. Op zo’n rondje kom je onder de indruk van tal van zaken. Natuurlijk weten we dat we in de Sportboulevard een prachtig complex hebben. Maar ook op andere terreinen scoort Dordt heel erg goed. We bezochten sportcomplex de Stadspolders met GSC, Oranje Wit voetbal en Oranje Wit korfbal, sportcomplex Zeehavenlaan met SSW, DeetosSnel aan de Vorrinklaan en het Leerpark met het grootste gymzalencomplex van Europa!

Wat je dan opvalt op zo’n ronde zijn de vele vrijwilligers die fantastisch werk doen. Kantines draaien, schoonmaak, coaching, scheidsrechteren, trainen, beheer, onderhoud, noem maar op. Alles wordt gedaan om mensen aan de club te binden. De ene accommodatie is nog mooiere dan de andere. Prachtig om te zien hoe sportverenigingen complete sportcomplexen met twee hallen bouwen en beheren. Prachtig om te zien hoe een Oranje Wit voetbal, Oranje Wit korfbal, SSW en DeetosSnel op zoveel velden, zoveel jeugd weet te binden. Helaas zagen we ook wat verbanden. Sport is mooi. Sport is goed, maar enkelbanden hebben het soms wel erg zwaar. Maar als je dan ziet hoe al die verenigingen hier mee omgaan, zowel deskundig, als ook gewoon heel betrokken en heel sociaal, dan verdient dat alle respect.

Mooi is ook te zien hoe sportverenigingen zich hebben verbonden met andere maatschappelijke ontwikkelingen. Zowel Oranje Witkorfbal als DeetosSnel hebben contacten gelegd met de opvangorganisaties. Zo is er bij Oranje Wit een convenant gesloten met H3O voor een sport-bso. DeetosSnel is met de COKD in zee gegaan. Samen sta je sterk.

Hoe meer verbonden worden gesloten, des te sterker sta je als vereniging. En dat is nou precies de kern van het sportbeleid in de gemeente Dordt: gezonde en sterke verenigingen. Zulke verenigingen hebben verbinden en verbonden als kernwoord. En dat mag best wel eens wat verbanden kosten.

Dordt sport! En hoe!

Frans Riet

Categorieën: Nieuws