De afgelopen weken staat het coffeeshopbeleid in Dordrecht volop in het nieuws. Coffeeshop Indica aan de Vismarkt moest de deuren sluiten en burgemeester Brok kondigde een aanscherping van het beleid aan.

Het CDA is blij dat er eindelijk beweging is op dit dossier. CDA-raadslid Elly van Wenum: “De afspraak om het aantal coffeeshops in onze stad terug te brengen is alweer 16 jaar oud. Het is goed om te zien dat deze burgemeester echt werk wil maken van het coffeeshopbeleid.” De shops zijn het raadslid een doorn in het oog. “Ik ben geen voorstander van het huidige gedoogbeleid; je geeft daarmee een heel dubbel signaal af. Het CDA wil een duidelijk ‘nee’ tegen drugsgebruik.”

Vaak wordt het terugdringen van overlast als belangrijkste reden genoemd om de coffeeshops aan te pakken, maar voor het CDA is dat anders, aldus Van Wenum, “voor ons spelen met name de gezondheidsrisico’s en dan vooral daar waar het om scholieren gaat. Steeds meer onderzoeken wijzen op de schadelijkheid van cannabisgebruik voor jongeren. Het is tijd dat we die signalen serieus gaan nemen.” Het raadslid ziet belangstellend uit naar de voorstellen van Brok. “De gemeenteraad heeft het stuk nog niet gekregen, maar wat we uit de media horen klinkt goed. Het CDA pleit al jaren voor een actief beleid om drugsgebruik en overmatig gebruik van alcohol te ontmoedigen, voorstellen in die richting kunnen dus zeker op onze steun rekenen.”

Categorieën: Nieuws