Afgelopen zaterdag waren politiek en Sportraad uitgenodigd voor een bezoek aan DMHC, de Dordtse hockeyclub aan de Schenkeldijk. We waren daar om te zien en te horen hoe DMHC belemmerd wordt in zijn verdere ontwikkeling.

Er is een wachtlijst van 100 leden, jonge kinderen die graag willen komen spelen. Er is een tekort aan velden en de ontwikkelingen van de nieuwe kunstgrasvelden zorgt er voor dat men achter loopt met de huidige kunstgrasvelden die met zand zijn ingestrooid. De nieuwste ontwikkelingen in de hockeysport vereisen echter velden op een soort van waterbed. Daardoor is het spel sneller en attractiever. Omdat de meester verenigingen in de omgeving al dergelijke velden bezitten, starten de spelers en speelsters feitelijk altijd al met een 1 – 0 achterstand.

De vereniging telt momenteel bijna 1000 leden en de prognoses wijzen op een verdere groei. Tijdens het bezoek was ik onder de indruk van de kracht en de ambitie van de vereniging. Logisch dat ze hun leden het beste willen bieden. Als commissielid met sport in de portefeuille deel ik de ambitie. Maar helaas hebben we de tijd tegen. Uitbreiding van het aantal velden tot vier en daarnaast renovatie van de bestaande velden door ze om te vormen tot zogenaamde velden op waterbasis, is financieel echt niet haalbaar.

Toch moeten we verenigingen als DMHC koesteren. Samen met de vele vrijwilligers wordt daar goed werk verricht. Het CDA spreekt de hoop uit dat er snel duidelijkheid komt over de haalbaarheid van gewenste verbeteringen. Dat daarbij ook financiële bijdragen van de vereniging gevraagd moeten worden is duidelijk. Bij korfbalverenigingen is het ook gebruikelijk dat naast een forse gemeentelijke subsidie, zij zelf uiteindelijk complete sporthallen neerzetten, financieren en exploiteren. De oplossing voor DMHC zal denk ik in die richting te vinden zijn.

Categorieën: Nieuws