Op 31 januari was het dan zo ver. Na maanden van voorbereiding en vele regenachtige middagen handtekeningen ophalen, verzamelden 20 jongeren van het Dordtse Da Vinci College zich bij het Stadskantoor. Deze sterke vertegenwoordiging stond onder de leiding van de drie initiatiefnemers Loubna el Karraz, Serife Burgaz, Younes Matezian, docente Carla Lagendijk en CDJA voorzitter en gastdocent Christiaan Merkuur.

Het idee om een vestiging van Kentucky Fried Chicken naar Dordrecht te halen, is ontstaan tijdens één van de gastlessen van Merkuur. Op de vraag wat er beter kan in Dordrecht, antwoordde de klas unaniem dat het heel mooi zou zijn als er een vestiging van KFC naar Dordrecht zou komen. Omdat de leerlingen het serieus meenden, is hen een voorstel gedaan: als ze 1000 handtekeningen zouden ophalen, zou het CDA hun voorstel aankaarten in de gemeenteraad. De jongeren lieten er geen gras over groeien en hadden de handtekeningen in een maand bij elkaar. Het is officieel zo dat de gemeenteraad niet gaat over de vestiging van één bedrijf, maar als CDA Dordrecht vonden we dit initiatief dusdanig sympathiek dat we er toch graag naar wilden kijken. Het komt niet elke dag voor dat jongeren op eigen kracht 1000 handtekeningen verzamelen om iets te bereiken in de politiek.

Om 13.00 uur werd docente Carla Lagendijk geïnterviewd door de camera-opleiding van het Da Vinci. Ook de heren de Vilder en van ‘t Loo (directie KFC Nederland) waren al aanwezig in het Stadskantoor. De leerlingen kwamen vervolgens binnendruppelen en namen plaats in Kamer 1, waar zij een stukje uitleg kregen over de commissievergaderingen die daar elke dinsdag plaatsvinden. Met het arriveren van de pers en Da Vinci directeur Hoefeijzers begon de middag met een flink gevulde zaal. Na een welkomstwoord werden de handtekeningen overgedragen aan de vertegenwoordigers van KFC. Zij trakteerden daarop de leerlingen op een aantal goed gevulde ‘KFC buckets’. Het geheel werd gefilmd door de leerlingen van de camera-opleiding van het Da Vinci.

Om 13.40 uur vertrok de groep richting Stadhuis, waar de Raadsvergaderingen worden gehouden. De leerlingen werden in het Stadhuis opgewacht door drie vertegenwoordigers van de Gemeenteraad, waaronder CDA Raadslid Peter Heijkoop. Loubna, Serife en Younes overhandigden hun voorstel voor een burgerinitiatief, waarop werd toegezegd dat hun voorstel diezelfde middag nog zou worden meegenomen in de agendacommissie. Na snel nog wat foto’s te hebben genomen van de raadszaal (en stiekem ook van de burgemeester), verplaatste de groep zich daarna naar de fractiekamer, waar zij werden getrakteerd op cola en gebak.

De leerlingen werden afsluitend van alle kanten gecomplimenteerd. Nog diezelfde middag kwam er ook een positief geluid uit de agendacommissie: Op 7 maart zal er een openbaar Sprekersplein worden georganiseerd, mogelijk ook op locatie in het Da Vinci. De leerlingen hebben daar alle gelegenheid om hun argumenten m.b.t. KFC (en de binnenstad in het algemeen) te laten horen aan de Raadsleden.

Wordt vervolgd!

Categorieën: Nieuws