Afgelopen vrijdag zijn Alet Veldhuijzen en Peter Heijkoop naar Bouman GGZ in Rotterdam geweest.
We wilden graag geïnformeerd worden over het concept van Intensief Beschermd Wonen (IBW). De IBW, die wij bezochten, zit in Hoogvliet in een flatgebouw. Het blijkt een gewoon flatgebouw te zijn, waarvan de 2 middelste verdiepingen omgebouwd zijn tot 7 wooneenheden met plaats voor 32 bewoners. De ingang was wel apart van de andere verdiepingen, die gewoon bewoond worden. Zo zie je maar weer hoe je verwachtingen hebt.

BoumanGGZ investeert in goede voorlichting en men had alle tijd voor ons.
Bij de presentatie kwam heel duidelijk naar voren dat men nu anders staat in de begeleiding en aanpak. Bij Bouman richt men zich nu heel duidelijk op de combinatie van wonen werken en behandeling.

Wat duidelijk is dat verslaving niet los te zien is van de psychische problematiek.
De inzichten van tegenwoordig is dat verslaving een ziekte is waar men gevoelig voor kan zijn, maar als het tijdig wordt onderkend geen blijvende schade hoeft op te leveren. De verslavingszorg voor 2001 was slechts geschikt voor een selecte groep cliënten. Er waren veel draaideur-cliënten zowel bij de zorg als bij Justitie. Je zag veel te late interventies met als gevolg een toename van de gezondheidsschade. Treffend wist Koen Burgerhout (communicatie) te benoemen hoe men vond dat de cliënten niet gemotiveerd waren, omdat zij aldoor weer terugvielen. En toch kwam men keer op keer zich weer melden om van de verslaving af te komen. Hoe zo niet gemotiveerd. Het was en is nog steeds geen pretje om door de molen van de aanmelding door te komen.
De hedendaagse inzichten geven aan dat verslaving een hersenziekte is die vaak gecombineerd wordt met stoornissen in de psychische gezondheid. Stress is daarbij een trigger en versterker.

Door te zorgen dat er rust komt en stabiliteit neemt het gebruik behoorlijk af.
Dit is wat een IBW biedt als vervolg op de opname in de kliniek. Maar dan kom je dus gelijk op het probleem waar men ook in Rotterdam tegen op zag. Want waar vestig je een IBW.
Ook in Hoogvliet werd behoorlijk geprotesteerd door de bewoners. Er was al een grote problematiek in de wijk met dealers en dan vestig je daar een IBW?! De heftige protesten zijn nu veranderd. De wijk is mede door de aanpak van de deelgemeente in samenwerking met gemeente Rotterdam verbeterd. Tevens heeft elke deelgemeente een IBW.
We hebben levendig gesproken over het feit dat sinds de jaren 90 je nu ook daklozen ziet in Dordrecht, terwijl dit daarvoor alleen in de grote steden zijn intree had gedaan.
Willen wij zorg dragen voor deze groep en er geen overlast meer van ervaren zullen we moeten gaan investeren in goede opvang en begeleiding. Als mensen een dak boven hun hoofd hebben en toegang hebben tot een toilet, hoeven ze bijvoorbeeld niet meer op straat te zijn om daar hun behoefte te doen.

Categorieën: Nieuws