Bijdrage van Peter Naeije in de Stem van Dordt:

Dagelijks rijdt er veel verkeer over de rotonde Groene Zoom (Wellant College). Mensen, die net als ik regelmatig van de rotonde gebruik maken zijn bekend zijn met de vele (bijna) ongelukken. Het CDA vraagt al lang om een goede oplossing.

Uit onderzoek blijkt dit de rotonde/kruispunt in onze regio met de meeste ongelukken. Op verzoek van RTL Nieuws is door Rijkswaterstaat (in 2011) in beeld gebracht wat de gevaarlijkste kruispunten of rotondes zijn in Nederland. In de lijst zijn alle kruispunten opgenomen waar in een periode van drie achtereenvolgende jaren (2006, 2007 en 2008) 6 of meer ongevallen met letsel hebben plaatsgevonden. Binnen de regio Drechtsteden staat met 1 kruispunt of rotonde op deze lijst, namelijk de rotonde Groene Zoom – Hastingsweg. Ook in de media verschijnen geregeld berichten over (bijna) ongevallen op deze belangrijke uitvalsweg.

In het onderzoek zijn de vele bijna ongelukken nog niet meegeteld. Reden genoeg om deze rotonde aan te pakken. Het oplossen blijkt nog niet zo eenvoudig. De conclusie is dat een goede oplossing alleen gevonden kan worden als de rijbanen van de fietsers en auto’s gescheiden worden. Dit zou naast de veiligheid ook de doorstroming van het verkeer verbeteren. Autoverkeer dat beter kan doorrijden kan ook “files” in de spits voorkomen. Dit levert ook milieuwinst op.

De oplossing lijkt dus simpel en een kwestie van uitvoeren. Helaas is het niet zo eenvoudig. Deze goede oplossing is ook een hele dure oplossing, omdat er bijvoorbeeld fietstunnels nodig zijn. Er wordt nu aan bedrijven gevraagd met creatieve (goedkopere) oplossingen te komen. Het CDA hoopt dat dit wat oplevert en vraagt dan ook aan iedereen om mee te denken. Iedereen met een goed idee wordt uitgenodigd, want niets doen aan deze situatie is wat ons betreft geen optie!