Op woensdag 16 april maakte de raad kennis met het nieuwe Energiehuis. We werden rondgeleid en kregen een uitgebreide toelichting op de mogelijkheden die dit gebouw na de verbouwing biedt.

Van een ruïne, van een totaal vervallen gebouw heeft de architect er een multifunctioneel gebouw van weten te maken. Het gebouw biedt heel veel mogelijkheden. Diverse organisaties zijn onder één dak gekomen: To Be, Bibelot, Kunstmin, muziek, dans, enz. Naast een grote zaal voor 300 mensen, zijn er kleine zalen. Speciaal is de heel kleine zaal voor beginnende groepen, de zogenaamde “talent stage”. Daardoor is dit Energiehuis een cultuurtempel geworden voor klein en groot, jong en oud. Er wordt vooral gewerkt aan een doorgaande lijn, een verbinding tussen de diverse elementen van het Energiehuis. Een mooi voorbeeld is b.v. dat Bibelot na de toneelvoorstelling graag de mensen ontvangt voor dans en muziek.

De inrichting van het gebouw is uniek. Veel zalen ademen nog de oorspronkelijke bestemming van een hal met ketels, leidingen en kranen. Zo zijn muren intact gebleven en zijn de ruimtes vernoemd naar termen uit de vroegere periode: “Ketel 1, ketel, 2”. Het heeft wat gekost. Dat is een feit. En over smaak valt te twisten, maar de reacties zijn tot nu toe heel positief. Uit heel Nederland wordt interesse getoond voor het Energiehuis. De eerste optredens zijn al achter de rug. De akoestiek wordt geroemd, zo ook de multifunctionaliteit. In een handomdraai is een toneelzaal met tribunes omgebouwd in een vergaderruimte, in een dansvloer, of een oefenruimte.

Als CDA feliciteren we het Energiehuis. We wensen ze succes met de verdere ontwikkelingen. We kunnen trots zijn op deze nieuwe voorziening die Dordt nog steviger op de kaart zet.

Frans Riet