Goed voorbeeld doet volgen!

Onze samenleving vereenzaamt. Ondanks “de vele vrienden” op social media is de samenleving, met betrekking tot echte persoonlijke betrokkenheid voor elkaar,  aan het afbrokkelen. Veel inwoners van Dordrecht, van alle leeftijden, zijn eenzaam.

De grote evenementen zoals de Ode aan de Synode en The Passion, waarbij het thema “#jebentnietalleen” brede aandacht kreeg, hebben hun effect gehad. Bij inwoners, winkeliers en instanties heeft het thema beklijft: er komen steeds meer lokale initiatieven op gang om eenzaamheid aan te pakken.

Bijvoorbeeld het Babbelbroodje bij het Diakonaal Aandachtscentrum, een terugkerende lunch voor de eenzamen en kwetsbaren, maar ook de Banketbakkerij van der Sterre, waarbij klanten die daar iets kochten, extra koekjes meekregen om met iemand te delen.

Daarnaast moeten we er ons samen voor inzetten dat we als mede-inwoners van Dordrecht, bij het zien van een eenzame, voor zover dit helaas gebeurde, niet meer van deze persoon weglopen. Durf het aan om naar deze persoon toe te gaan en te vragen hoe het met hem of haar gaat. Zeker goed voor die ander, maar ook voor jezelf.

Half januari dit jaar is Blue Sunday opgestart, een initiatief van Rotary Club Dordrecht, waarbij tegen de 40 eenzame jongeren in de leeftijd van 20 tot 30 jaar elkaar troffen bij Brandstof/ Energiehuis voorzien van ’n drankje, ‘n hapje en spelletjes. En waar ze zinvolle contacten hebben gelegd; op initiatief van deze jongeren is ter plekke een afspraak gemaakt om samen Valentijnsdag door te brengen. Over daadkracht gesproken!

Blue Sunday is er weer op zondag op 19 april vanaf 15:30 uur bij Brandstof/Energiehuis.  En voor de eenzame jongeren, die dit eerder nog niet hebben aangedurfd; verleg je grens en doe ‘t!

Mafalda Weerts

Categorieën: Nieuws