Door Frans Riet

 

Tijdens de commissievergadering op 3 april j.l. meldde de burgemeester in de discussie over preventief fouilleren dat er binnenkort weer een actie zou worden gehouden in één van de gebieden waar dit is toegestaan.

Opmerkelijk dat in die discussie er toch tegenstanders waren omdat ze bang waren voor schending van de privacy. Zeker toen de aanwezige politiecommissaris Snoep, aangaf dat uiteraard niet iedereen zomaar gefouilleerd wordt. Je weet inmiddels heus wel wie daar voor in aanmerking komen.

Na dit gezegd waren de rapen helemaal gaar. Want dit was je reinste discriminatie.

Ik moest toen terugdenken aan de tijd dat ik voor de klas stond. Als er dan wat was voorgevallen in de klas, wist je precies wie je er op kon aanspreken. En natuurlijk ging je niet alle leerlingen één voor één vragen wat hij of zij gedaan hadden. Ze zetten je ogen en je oren open en al gauw wist je wie er in aanmerking kwamen om echt door te vragen en eventueel de kastjes na te kijken, in het geval dat een leerling b.v. zijn knikkers miste. Is dat discriminatie? Is dat aantasting van de privacy? Is dat stigmatiserend?

Uiteraard mag ieder zelf deze vraag beantwoorden.

Maar twee dagen na deze commissievergadering plaatste een van de twitterende Dordtse agenten een foto met de vangst van de fouilleeractie, die die avond had plaats gevonden. Volgens mij het bewijs dat preventief fouilleren, uiteraard onder strenge voorwaarden, absoluut noodzakelijk is. Helaas, maar het is niet anders. En volgens mij zijn deze wapens echt niet “om een appeltje te schillen” zoals één van de commissieleden opmerkte. Waarschijnlijk meende ze dat niet, maar toch…. Deze vondst zet mij wel vlijmscherp aan het denken, zeker na de discussie over preventief fouilleren waarbij met name de linkse partijen de knuppel in het hoenderhok gooiden…….