Zaterdag 13 april 2013 organiseerde de Sportraad in samenwerking met het Sportbedrijf van Dordt een rondrit langs een aantal Dordtse sportcomplexen, voor de gemeenteraadsleden, sportraad en sportbedrijf om zo een aantal ontwikkelingen met eigen ogen te kunnen waarnemen.
De tocht bracht ons eerst bij de hockeyclub van Dordrecht op het Schenkeldijkcomplex, DMHC. Vanaf het “bordes” voor de kantine heb je een prachtig uitzicht over de velden. Inmiddels heeft de vereniging een semi-waterveld. Zulke velden zijn de nieuwste trend in de hockeywereld. Het bal kan op zulke velden nog sneller rond gespeeld worden.
Deze vereniging heeft een eigen hockeyschool, waar kinderen van 6 jaar op speelse wijze met de hockeysport kennis kunnen maken. Prachtig om te zien hoe juist de jongeren van een jaar of 14-15 betrokken worden bij deze kennismakingslessen: gemotiveerd, betrokken en zeer kundig. Een voorbeeld voor verenigingen hoe je om kunt gaan met het werven van kader. Want de ervaring heeft geleerd dat veel jongeren later doorstromen naar ploegtrainer. Ook de betrokkenheid van ouders was zeer groot!
Na een wandeling langs de hondenschool van Fred Riet en het beachvolleybalveld van Next Volley, werden we ontvangen bij voetbalvereniging Dubbeldam. Deze vereniging met 50 teams zit met smart te wachten op duidelijkheid over het Belthurepark. Komt het er wel, of komt het er niet? Moeten ze de huidige accommodatie aanpakken, of verhuizen ze naar een ander deel van het park, omdat dwars door hun complex een toevoerweg zou kunnen worden aangelegd. Een eventuele verplaatsing zou gefinancierd moeten worden uit gelden van de projectontwikkelaar.
Daarna reden we verder naar de Merwelanden, waar we zeer gastvrij ontvangen werden door de wielervereniging De Mol. Een beetje aan de rand van Dordt, daardoor niet altijd even bekend bij de Dordtenaren. Maar als we de voorzitters van beide afdelingen (rennersafdeling en toerafdeling) mogen geloven, dan is menig wielerclub jaloers op de mooie accommodatie van deze vereniging. Het zag er ook allemaal prima uit. Bijna 500 leden, veel vrijwilligers en een mooi parcours.

Alleen zou de 1,7 km lange wielerbaan wel een nieuwe asfaltlaag kunnen gebruiken. Maar ja, wie betaalt? Het waterschap, de gemeente, de vereniging? Na 30 jaar moet daar toch geld voor beschikbaar zijn.
De tocht werd afgesloten bij DeetosSnel. Daar is afgelopen drie jaar een geweldig complex neergezet. De visie van het bestuur is duidelijk: we doen het in de wijk samen, we stellen ons open voor de samenleving en samen kunnen we wat voor elkaar betekenen. Onderwijs, opvang, wijk, gemeente, zorginstellingen en sportbedrijf hebben nauw samengewerkt om het hele gebied tussen de overweg Zuidendijk en de Kennedyschool tot een prachtige sportpromenade om te toveren.
Als je zo aan het eind van de rit de balans opmaakt, dan is ons duidelijk geworden hoe belangrijk de sport is in ons maatschappelijk leven. Uiteraard is bewegen goed, maar er zijn zoveel andere elementen aan sporten verbonden, dat het nauwelijks denkbaar is dat daar op bezuinigd moet worden. Elementen als vrijwilligerswerk, ouderbetrokkenheid, samenwerking, gezond gedrag enzovoort zijn niet in geld uit te drukken. Maar als je dan op zo’n ochtend ziet hoeveel duizenden Dordtenaren week in week uit bij het verenigingsleven betrokken zijn, dan moeten we bij de aanstaande bezuinigingen er voor waken dat we het kind niet met het badwater wegbezuinigen.
Als CDA, met veel aandacht voor ouderbetrokkenheid en vrijwilligerswerk, zullen we de ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Categorieën: Geen categorie