Gisteren is n.a.v. de opening in september van het Babyhuis in Dordrecht een motie van de PvdA en het CDA besproken. De motie ging over de strafbaarstelling van het te vondeling leggen van een baby. Op dit moment is het te vondeling leggen altijd strafbaar; ongeacht of dat in een veilige omgeving gebeurt, zoals een ziekenhuis of een vondelingenkamer, of dat de baby wordt achtergelaten in een hulpeloze toestand op een plaats waar het kindje geen kans op overleving heeft. Wij vinden dat niet terecht en het Babyhuis heeft veel last van de onduidelijkheid in de wetgeving. Daarom wilden wij in een motie oproepen om dit onderwerp op de agenda van de landelijke politiek te zetten.

De raadsvergadering verliep erg onrustig met veel schorsingen. Ondanks dat de fractie van Beter voor Dordt fel tegen het Babyhuis was en ook de CU/SGP de motie niet steunde, waren wij erg blij om te zien dat de motie aanvankelijk op een ruime meerderheid kon steunen. Groot was dan ook de teleurstelling dat de VVD na een schorsing haar steun plotseling introk. Daardoor werd de motie met een minimaal verschil (17 voor, 18 tegen) verworpen.

Toch blijft het CDA, samen met de andere partijen die de motie steunden, zich inzetten om de strafbaarstelling van het te vondeling leggen en de positie van de Vondelingenkamer bespreekbaar te maken in Den Haag. Het CDA is er trots op dat Barbara Muller en al die vrijwilligers die haar helpen zich inzetten voor deze zeer kwetsbare groep. Na het prachtige initiatief Dushi-huis, verdient ook het Babyhuis de steun van de Dordtse samenleving.