Frans 2012Zaterdag 15 juni brachten Sahin Seme en ondergetekende een bezoek aan Het Hof. Het Hof is momenteel gesloten in verband met een renovatie. We waren onder de indruk van wat daar wordt neergezet. In het echt is het anders dan vanaf powerpoint-presentaties en papieren notities. De renovatie ligt momenteel voor op schema. De aannemer hoopt eind dit jaar al te kunnen opleveren, zodat midden 2014 het Hof weer geopend kan worden, nadat alles ingericht is. En er komt nogal wat. Het complex bestaat uit drie segmenten: De Waalse Kerk, het oude Hof met de Statenzaal en een deel, dat van de diaconie was en, is “aangehuurd” door de gemeente.

Het hele complex rust inhoudelijk ook op drie pijlers: de eerste Dordtse Synode in 1618, de Sint Elizabeth-vloed in 1421 en de eerste vergadering van de Staten-Generaal in 1572. In één gebouw komen zo drie heel belangrijke historische elementen bij elkaar. Ik denk dat dit veel bezoekers zal trekken. In het complex komen er zalen voor lezingen, een deel van het Dordtse archief, expositieruimte, bibliotheek en een kleine horeca. Het geheel kost meer dan 20 miljoen. Een groot bedrag. Ik denk dat anno 2013 er niet zoveel geld meer zou worden uitgetrokken voor een dergelijke renovatie. Aan de andere kant heeft Het Hof wel een grote historische waarde. Veel kosten zijn gaan zitten in het behoud van oude materialen zoals steunbalken, binten, muren, enz. Toch kun je vraagtekens zetten bij deze operatie. Want nadat alles gefotografeerd is, worden veel zaken toch weer gewoon weggewerkt achter nieuwe plafonds of achter moderne losse muren. Zelf raamkozijnen blijven zoveel mogelijk intact, maar halve kozijnen zijn wel weggesneden en worden vervangen door nieuwe stukken, die weer één worden gemaakt met de oude stukken. Mooi, dat wel, maar een kostbare operatie.

Als CDA zijn we blij met het plan. Wat zou er mooiere zijn als straks koning Willem Alexander in 2018 ter gelegenheid van de eerste Dordtse synode, 400 jaar geleden, een nieuwe synode mag openen in “ons mooie Dordtse Hof”.