korfbaldag-2013Op zaterdag 22 juni werd de Nationale Korfbaldag in Dordt georganiseerd. Uniek om te zien dat alle vijf de verenigingen de schouders hieronder hadden gezet. Uniek, omdat zo’n samenwerking voor zo’n groot evenement nog nooit was vertoond.

De top van het jeugdkorfbal zat bij Sporting Delta, de top van de Nederlandse basisscholen zat bij Oranje Wit, de jongste jeugd had een feest bij KC Dordrecht, De G-korfballers streden bij Movado en de senioren vochten om het Nederlands Kampioenschap bij DeetosSnel.

Op deze wijze waren topsport, wedstrijdsport en breedtesport nauw met elkaar verbonden. En dit alles vond plaats op prima accommodaties, met een uitstekende organisatie. 

CDA-wethouder Bert v.d. Burgt opende ’s ochtends het evenement bij Movado aan de Patersweg. In zijn openingswoord stond hij stil bij “samen werken”. Want korfbal is een sport bij uitstek waar je samen moet scoren en verdedigen. Je kunt als eenling niets, want je mag niet lopen, voetballen en dribbelen met de bal. Je hebt altijd een ander nodig om te scoren. Na nog wat “tactische” tips aan de enthousiaste G-sporters te hebben gegeven, werd de vlag gehesen en werd het toernooi voor geopend verklaard.

 Het sportbeleid in Dordrecht wordt gesymboliseerd door een wiel met vijf spaken: topsport, aansprekende evenementen, gezonde wijken, sterke verenigingen en goede accommodaties. Met deze vijf spaken wordt het Dordtse sportbeleid vorm gegeven. Het sportwiel zou wat ons uitgebreid mogen worden met een zesde spaak, namelijk een spaak met vrijwilligersbeleid. Juist in deze tijd waarin veel bezuinigd wordt, ook op de sport, moeten we meer dan ooit zorgen voor een goed vrijwilligersbeleid.

Deze dag kon nooit zo’n succes zijn als er niet zoveel inzet was van veel vrijwilligers. De jongsten werden vermaakt met spelletjes en clowns, de G-korfballers hadden uitstekende begeleiding, de scholieren hadden prima scheidsrechters, de jeugdkorfballers kwamen niets te kort en de topkorfballers zorgden voor een prachtige happening, die mede vorm had gekregen dankzij die vele vrijwilligers.

Voor het CDA-Dordrecht zijn vrijwilligersbeleid en ouderbetrokkenheid absolute speerpunten, zeker ook in de sport. We kunnen niet zonder de vrijwilliger. We zullen samen de schouders er onder moeten zetten om de maatschappij goed te kunnen laten functioneren.

Frans Riet