Frans 2012“Ga uit uw land naar het land dat ik u wijzen zal.”

Deze tekst is te lezen in Genesis 12. Abraham krijgt een opdracht van God om op reis te gaan. De tekst lijkt er van uit te gaan dat iedereen naar het buitenland gaat. Maar niets is minder waar.

Juist in deze tijd is op reis gaan al helemaal niet
voor iedereen weggelegd. Toch is het goed om zo eens per jaar er even helemaal uit te zijn. Los komen van de dagelijkse beslommeringen. Grote kans dat je daarna weer nieuwe energie hebt om je werk op te pakken.

Abraham moest er ook uit. Weg uit het gewone leven, weg uit zijn eigen omgeving, Ur. Ur was nou niet bepaald een stad waar het leven allemaal even zuiver was. Nachtelijke uitspattingen rond de maangodin met veel seks en drank waren schering en inslag.

Alleen Abraham is nog trouw aan God,

Daarom moet hij er uit. Maar dan helemaal en voorgoed.

De politiek staat in de zomermaanden op een laag pitje. Even geen moeilijke en lange vergaderingen. Even de tijd om na te ook al verwacht iedereen dat je gewoon meedoet aan al die feesten. denken over wat is bereikt. Nadenken over de weg vóór en na de verkiezingen van maart 2014. Een weg met zekerheden en onzekerheden.

Als wij op vakantie gaan hebben we ons meestal goed voorbereid. En met de moderne communicatiemiddelen kun je zelfs makkelijk je reisdoel verleggen en je met een paar google-zoekopdrachten toch voorbereiden op wat je staat te wachten. Een geruststellende gedachte. Maar Abraham wist niet meer dan: naar een land dat ik je wijzen zal.

En Abraham gaat. In goed vertrouwen, in geloof. Het doel van Abrahams “inpakken en weg wezen” wordt bereikt. Hij blijft op de Weg naar het Leven.

Zo mogen wij ook op reis gaan. Ons zelf hervinden, door eens wat te mediteren, te overdenken welke weg wij zullen kiezen. Door eens na te denken over de toekomst, over onze bestemming: Het land dat Ik u zal wijzen!

Ik wens allen namens het CDA-Dordrecht een goede zomerperiode.

Frans Riet

Categorieën: Geen categorie