26

N.a.v. een initiatief van het CDA is een avond georganiseerd over vrijwilligerswerk en mantelzorg. In de tijd dat de mensen steeds meer zelf moeten oplossen is hun belang voor de Dordtse samenleving groter dan ooit. Daarom wilden wij graag weten waar vrijwilligers in Dordrecht tegenaan lopen.

Wij wilden deze avond niet óver, maar mét vrijwilligers praten. Zeven actieve Dordtenaren die zich inzetten voor hun buurt, vereniging of familie waren daarbij aanwezig en vertelden ons over hun leven. Een leven dat in het teken staat van betrokkenheid. Betrokken op elkaar, betrokken op de vereniging, betrokken op de buurt.

Afgelopen week heb ik nog veel nagedacht over deze avond en stelde mezelf de vraag: “Hoe kunnen wij deze en vele andere betrokken Dordtenaren ondersteunen in hun waardevolle bijdrage aan de Dordtse samenleving?” Eén ding is weer nadrukkelijk duidelijk geworden: dé vrijwilliger bestaat niet. Een bestuurslid van de scouting loopt tegen heel andere zaken aan dan een lid van het buurtcomité, en die heeft weer andere problemen aan haar hoofd dan een mantelzorger of een vrijwilliger in de sportkantine. Eén punt kwam veel naar voren: erkenning.

Erkenning voor het waardevolle werk dat zij doen, voor het pittige dag-in-dag-uit klaarstaan voor hun zorgbehoevende vader of moeder, erkenning voor het voor dag en dauw fluiten van de pupillen op het voetbalveld, erkenning voor het dagelijks helpen in een verpleegtehuis. En die erkenning heeft niets met geld te maken. Zo maar een aardigheidje, een keer in het zonnetje zetten.

Dank je wel Hans, Andrea, Monique, Anne Mieke, Astrid, Alie en al die andere mensen die zich voor een ander inzetten. Jullie maken de stad fijn om in te leven. Wij  proberen  jullie  waardevolle  werk  niet  te  vergeten.

Ook de andere knelpunten verdienen aandacht vanuit de politiek. Kunnen wij belemmerende regels wegnemen, misschien een ondersteunende subsidie beschikbaar stellen, of vrijwilligers betrekken bij plannen van de gemeente? Laat het weten via pj.heijkoop@dordrecht.nl