Aksa Moskee IIEen blog van Inge Mous:

Dinsdagmorgen bezochten CDA kandidates Inge Mous en Marianne Wamelink de Aksa Moskee in Nieuw Krispijn. Op uitnodiging van Sumeyye Seme, de vrouw van CDA raadslid Sahin Seme, namen zij deel aan het uitgebreide ontbijt. Ongeveer 60 vrouwen van voornamelijk Turkse afkomst,  bereiden ongeveer eens per maand de lekkerste gerechten, en betalen per persoon €3,- voor het gezamenlijke ontbijt. Dit bedrag wordt opzij gezet om te sparen voor de verbouwing van de Moskee. Er is veel behoefte aan meer ruimte en de wens is om een verdieping op het gebouw te zetten. Daarvoor zijn nu echter nog onvoldoende financiën beschikbaar. De gemeenschap zoekt met elkaar naar creatieve oplossingen en een ieder draagt haar steentje bij.

Inge Mous vindt het heel belangrijk dat Nederlanders ongeacht afkomst, geloof of huidskleur met elkaar samenleven. Door samen te eten wordt het begrip voor elkaar vergroot en angst voor het onbekende weggenomen. Dat blijkt ook uit de gesprekken met Sumeyye en de andere vrouwen. Een aanzienlijke groep Turkse vrouwen kan niet goed Nederlands spreken, lezen en schrijven. Taalonderwijs is voor ons heel gewoon, maar velen van hen kunnen ook niet lezen en schrijven in hun eigen taal. Voor hen is het dubbel moeilijk om Nederlands te leren. Het zou daarom goed zijn als er meer aandacht komt voor goedwillende mensen die graag beter Nederlands leren. Marianne Wamelink waardeert het feit dat er ook een aantal jonge meiden aanwezig zijn: ‘Goede familieverhoudingen zijn belangrijk. De meesten zitten op dit tijdstip natuurlijk op school, maar de jongeren hebben in de moskee hun eigen jeugdgroep. De jongeren vertellen enthousiast hoe zij leeftijdsgenoten van alle nationaliteiten betrekken bij de activiteiten. Dat begint met vrienden bij je thuis uit te nodigen, je vertelt dan over de activiteiten, men wordt nieuwsgierig en komt dan een keertje kijken. Nu doen ze veel leuke dingen met elkaar en bespreken allerlei onderwerpen.’ De jongeren vinden dit veel beter dan rondhangen op straat.

Dat Dordrecht toch net niet kan tippen aan Turkije blijkt uit het gesprek met een Turkse vrouw die voor het eerst in haar leven een aantal weken in Dordrecht logeert. Zij woont in Istanbul en mist het drukke verkeer. Amsterdam komt volgens haar al wat meer in de richting. Met een uitnodiging voor een bezoek aan de wereldstad Istanbul gaat ieder weer haars weegs door het rustige Dordrecht.

Categorieën: Krispijn