Christiaan merkuurOp 31 mei werd bekend dat PvdA en VVD, met gedoogsteun van Groenlinks en D66, een einde hebben gemaakt aan de ondersteuning van studenten. Het huidige beleid van een basisbeurs en een prestatiebeurs wordt afgeschaft en vervangen door een leenstelsel. Naar verwachting betekent dit dat kinderen hun leven beginnen met een schuld van 13.000 tot 30.000 euro.

In het door dit kabinet bedachte leenstelsel vervalt de bijdrage van de overheid aan de studiekosten en moet er fors worden geleend. Geen enkel probleem voor kinderen uit rijke gezinnen die tijdens hun studie voldoende ondersteuning kunnen krijgen vanuit de familie. Er zijn echter ook vele kinderen die dit geluk niet hebben. Zij zijn verplicht om zich diep in de schulden te steken, zonder enige vorm van baangarantie of zekerheid. De enige zekerheid die tieners nog hebben is dat ze, als ze kiezen voor een doorsnee nuttig maatschappelijk beroep zoals leraar, nog de rest van hun leven een studieschuld moeten afbetalen. Christiaan Merkuur: ‘De belevingswereld van dit kabinet, ’tienduizenden euro’s lenen doe je toch gewoon maar even?’ staat haaks op de realiteit in de meeste gezinnen. Gewone families moeten, bovenal in deze tijden van werkloosheid, hun best doen om rond te komen. Zeker in verantwoordelijke gezinnen met wat minder geld is het maken van schulden daarom taboe. Als je eenmaal in de rode cijfers zit ontstaat er immers een negatieve spiraal. Mensen doen dus hun best om dat te vermijden. Het gevolg zal zijn dat veel kinderen uit armere gezinnen geen hoger onderwijs meer gaan volgen.’

Het CDA maakt zich grote zorgen over de toekomstkansen van de kinderen in onze wijken en regio en heeft vragen gesteld in de Drechtraad. Het CDA is tegen een tweedeling in de samenleving en daarom tegen deze studiebelasting. Wat ons betreft zetten we nu snel op een rijtje hoe we families kunnen steunen, bijvoorbeeld door het invoeren van een Drechtstedenbeurs, hulp van stichting Leergeld of een bijdrage voor de boekenkosten. Studeren moet immers voor elk kind mogelijk blijven. Na de zomervakantie spreekt de Drechtraad verder over dit thema.

 

Categorie├źn: Geen categorie