ZaldxabJaPWat was het een prachtige dag. Koningsdag 2015. Vrolijk aangeklede mensen rijden al vroeg op versierde fietsen vanuit de wijken naar de binnenstad, om koning Willem Alexander en zijn familie te kunnen zien en ontmoeten. Zelf beleef ik met fractievoorzitter Peter Heijkoop de opening van Het Hof van Nederland. Een speciale plaats waar in 1572 gedurende 5 dagen werd vergaderd tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering. Hiermee werd de basis gelegd voor een onafhankelijk land, waar je vrij bent om te denken wat je denkt te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent.

Het werd een korte bijeenkomst die een diepe indruk zou achterlaten. Niet alleen door de kwaliteit van de acteurs, de beelden en de muziek, maar vooral door de inhoud. De camera’s waren niet op de genodigden gericht, anders had u kunnen zien hoe hier en daar een traantje werd weggepinkt. De koning en de koningin zetten als eerste hun handtekening onder een moderne vertaling van de notulen van de Statenvergadering. Hierin staat onder meer dat vrijheid en tolerantie de basiswaarden zijn die bij Nederland horen. Het heeft mij opnieuw en meer dan ooit geïnspireerd om mij hier politiek voor te blijven inzetten.

Laat u ook opnieuw inspireren en teken mee met onze koning op: www.iktekendaarvoor.nl.

Categorieën: Geen categorie