rechtbank dordtHet CDA Dordrecht en CDA-Zuid Holland maken zich zorgen over de bezuinigingen op de rechtbank in Dordrecht. De CDA-fractie in Provinciale Staten wil dan ook weten hoe de provincie hier tegenover staat. Zuid Holland fractievoorzitter Meindert Stolk: “Door deze bezuinigingen komt de rechtspraak voor veel mensen letterlijk en figuurlijk op grote afstand te staan. Wij willen van het college van Gedeputeerde Staten weten wat de provincie kan doen om de lobby van de gemeente Dordrecht te ondersteunen.”
In zeven gemeenten door heel Nederland dreigen bezuinigingen op de rechtbank. Ook in Dordt. Als de bezuinigingen doorgaan, worden vanaf 2018 alleen eenvoudige rechtszaken nog lokaal behandeld. Voor een deel van de meer ingewikkelde en tijdrovende zaken is dan geen ruimte meer in een rechtbank als die van Dordrecht.
Het CDA vindt dat rechtspraak voor iedereen toegankelijk moet zijn. Zuid Holland fractievoorzitter Stolk: “Het verdwijnen van een volwaardige rechtbank zet de bijna half miljoen inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid letterlijk op grote afstand: hiermee ontstaat een barrière waar we niet op zitten te wachten. Rechtspraak moet voor iedereen toegankelijk zijn.
Door het breed gedragen protest tegen de bezuinigingen is een definitief besluit voorlopig uitgesteld. Wel vond op 8 oktober jl. een rondetafelgesprek over het onderwerp plaats in de Tweede Kamer. Tijdens de bijeenkomst benadrukte burgemeester Brok de grote gevolgen van het uitkleden van de rechtbank. Naast dat alleen in Dordrecht al 100 arbeidsplaatsen verdwijnen, vreest Brok dat dit op langere termijn het einde betekent van rechtbanken op ‘b-locaties’.
Wat het CDA betreft mag dit niet gebeuren. Het CDA Zuid-Holland heeft in overleg met het CDA Dordrecht dan ook schriftelijk vragen aan het provinciebestuur. Stolk: “Wij willen weten of de zorgen over de bezuinigingen ook op provinciaal niveau gedeeld worden. Zo ja, dan zet de provincie wat het CDA betreft alles op alles om ook in Zuid-Holland de rechtspraak voor iedereen toegankelijk te houden.”

 

Categorieën: Geen categorie