ZaldxabJaPIn het AD van 9 april 2016 las ik een artikel over het alcoholverbod tot de leeftijd van 18 jaar. Ouders gaan er volgens deskundigen te lichtzinnig mee om. Wat me het meest raakte in het artikel is de volgende zin: “Bovendien: als ouders echt de boodschap willen uitdragen dat drank niet goed is, moeten ze zelf ook matigen.” Dat heb ik aan den lijve ondervonden. De opmerking van mijn destijds 15 jarige dochter zette mij aan het denken. Ze zei: “Mama, jij maakt dat drank heel gezellig en lekker klinkt. En ik mag het niet!” Wij waren al geen grote drinkers, maar ik vond haar opmerking terecht en sinds die tijd hebben wij ons drinkgedrag nog meer aangepast. Gewoon om te laten zien dat het zonder drank ook heel gezellig kan zijn. En zo is het met veel meer onderwerpen wat de opvoeding betreft. Als je wilt dat je kinderen normale taal gebruiken, zul je zelf ook niet moeten schelden en vloeken op de lastige momenten. Als je wilt dat je kinderen niet teveel achter een beeldscherm zitten, zul je zelf vaker tijd moeten maken om een spelletje met hen te doen. Dus ook als je er eens geen zin in hebt. Vroeger zei mijn moeder: “Dan maak je maar zin”. Mijn kinderen zijn inmiddels boven de 18 en gelukkig zeer matig in hun alcoholgebruik. Garanties zijn natuurlijk nooit te geven, maar ik geloof wel in de conclusie tegen het einde van het artikel dat: “De ervaring leert dat pubers van ouders die heel consequent zijn én minder drinken, én later gaan drinken. En dat kinderen van ouders die er losser in staan én eerder gaan drinken én meer drinken.” Dat is dus common sense en daar hebben onze kinderen die grijze hersencellen later hard genoeg voor nodig!

 

Categorieën: Geen categorie