ZaldxabJaPDit is de tweede week dat ik uit persoonlijke interesse en namens het CDA meedoe aan het project 100-100-100. Ik ben de uitdaging aangegaan om met meer dan 100 andere huishoudens in Dordrecht, 100 dagen lang 100% afvalvrij te leven. Dat betekent: vrij van restafval en zo min mogelijk kilo’s plastic, GFT en papier. Goed scheiden dus en voorkomen dat ik afval overhoudt door beter na te denken bij de aankoop van producten. Nog niet zo simpel, maar wel leerzaam.

Het project is goed geregeld. Op een online platform inclusief app, krijgen deelnemers veel informatie door filmpjes en opdrachten om minder afval te produceren en beter te leren scheiden. Daarmee verdien je punten waarmee je kunt sparen voor bijvoorbeeld een afvalemmer. Ik heb niet mijn maximale aantal punten verdiend. Ik zit nu op 68, omdat ik mijn startgegevens niet op tijd heb ingevuld en nu is daar volgens mij geen mogelijkheid meer toe. Vorige week had ik een drukke week en heb ik de opdracht gemist, maar wel mijn afval gewogen en ingevuld. Bij de Dordtse deelnemers zie ik ook een aantal andere politici en bekende Dordtenaren staan. Verantwoordelijk wethouder Rik van der Linden heeft op zijn enthousiaste profielfoto een leeg melkpak in zijn handen en geeft het goede voorbeeld met het maximale aantal punten net als Anet Bekhoven van Groenlinks. Ook Paul Tiebosch, Kitty Kruger en Pleun Punt, voorvechter voor een schoner Dordt zijn goed bezig. Een paar prominente Dordtenaren staan nog op 0 punten, dus kunnen wel wat aanmoediging gebruiken! We hebben 100 dagen en we zijn nog maar 11 dagen op weg.

Ik word mij al bewuster van mijn gedrag en op de website van het project kan ik vinden wat waar moet. Gisteren maakte ik een keukenkastje schoon. Ik gooide een pakje allesbinder in de prullenbak, ruim over de datum en ik gebruik het nooit. Later heb ik het er schuldbewust weer uitgevist en het papieren pakje bij het papier gedaan en de allesbinder bij het GFT. De bananenschil van mijn dochter en de koffiepad van mijn echtgenoot heb ik er ook uitgevist en bij het GFT gedaan. Beter instrueren van de huisgenoten dus. De lege rolletjes van het WC papier kunnen bij het papier en het lege aluminium tubetje van de mayonaise mag met het dopje bij het plastic. Eén keer goed aanleren scheelt een hoop troep in de toekomst. Uit eerdere resultaten blijkt dat deelnemers van 100-100-100 ver onder het landelijke gemiddelde blijven met hun restafval. Soms tot bijna 90% minder in kilos’s per persoon per jaar! De moeite waard dus!

 

Categorieën: Geen categorie