Vandaag sprak de commissie sociaal over mantelzorg. Als familiepartij hecht het CDA veel waarde aan mantelzorg en dus zetten we er deze periode (2014-2018) vaart achter om concrete ondersteuning te realiseren. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn immers goud waard voor onze stad. De lokale overheid moet deze kracht vanuit de samenleving goed faciliteren. Bijvoorbeeld door mantelzorgers een rustmoment te geven (respijtzorg) en mantelzorgers een extraatje te geven als blijk van waardering.

In de commissie werd besproken dat het een goede zaak is dat mantelzorgers in de afgelopen jaren een mantelzorgcompliment van 200 euro hebben gekregen. Heel mooi, maar wat het CDA betreft pas de eerste stap. Het is nu zaak om ook voor de uitdagingen van de lange termijn oplossingen te creƫren. Bijvoorbeeld door respijtzorg (logeren) te organiseren en zo te voorkomen dat mantelzorgers voortdurend overbelast worden. In Hendrik Ido Ambacht start binnenkort een eerste voorziening, maar dat is niet voldoende. Ook Dordt moet dit soort voorzieningen krijgen. Een ander voorstel vanuit onze fractie is het geven van een extra en praktische blijk van waardering. Nu zitten de door vele mantelzorgers zeer gewaardeerde parkeerbonnen nog in het mantelzorgcompliment, wij pleitten er voor dat dit een extraatje wordt bovenop het mantelzorgcompliment. Zo hoeven mensen geen parkeerkosten te betalen wanneer zij mantelzorg verlenen.

Later in het jaar spreekt de commissie wederom over de ontwikkelingen. Onze fractie blijft zich inzetten voor de ondersteuning van mantelzorgers.

Categorieƫn: Geen categorie