Afgelopen weken stonden in het teken van de feestdagen rond kerst en oud en nieuw. Een fijne tijd om uit de dagelijkse hectiek te stappen en extra tijd door te brengen met familie en vrienden.

Het (politieke) werk stond afgelopen weken op een laag pitje en gaf mij ook een goede gelegenheid om Dordrecht eens met andere ogen te bekijken. Samen met Hans Berrevoets heb ik verschillende organisaties in onze stad bezocht die iedere dag de deuren weer openen voor Dordtenaren zonder vaste woon- of verblijfplaats, of Dordtenaren die gewoon op zoek zijn naar praatje of een kop koffie.

Bij verschillende organisaties ben ik langs geweest en ik heb gesproken met medewerkers en vrijwilligers van het inloophuis van De Hoop aan de Spuiweg, het Diaconaal Aandachtscentrum (DAC) aan de Singel en het Leger des Heils (Dubbeldamseweg Noord). Met bezoekers en clienten sprak ik over hun ellende en zorgen, maar ook over hun toekomst en hun dromen.

Het is belangrijk dat in deze koude periode voldoende slaapruimte is voor mensen om te kunnen overnachten en het is goed dat er voldoende bedden beschikbaar zijn om schrijnende situaties te voorkomen. Maar het is wel zorgwekkend dat hulpverleners signaleren dat onder verslaafde bezoekers steeds meer jongeren zijn. Bij het Leger des Heils gaf men ook aan dat het aantal alcoholverslaafden toeneemt en dat mensen met een hardnekkige verslaving zich vaak moeilijk laten helpen.

Het is indrukwekkend en hartverwarmend om bij De Hoop en het DAC te ervaren dat veel vrijwilligers actief zijn. En dat deze vrijwilligers vaak ook trouw zijn en door meerdere jaren ervaring de bezoekers goed kennen. Bezoekers zijn goed aanspreekbaar door de vrijwilligers en de politie hoeft er nagenoeg nooit aan te pas te komen. De inzet van de vrijwilligers is goud waard en het is veel waard om deze mensen en de organisaties waar zij actief zijn te koesteren.

Voor sommige bezoekers blijft een vaste woning een voorwaarde om structuur te krijgen. Dat is belangrijk voor hun welbevinden, maar ook voor de Dordtse samenleving, omdat het veel overlast, en vaak ook criminaliteit voorkomt. Zogenaamde Skaeve Huse kunnen daartoe bijdragen om schrijnende maar ook overlastgevende situaties zoals destijds onder de Zwijndrechtse brug te voorkomen. Goed dat het CDA zich daar met anderen voor heeft ingezet en belangrijk dat deze woningen worden gerealiseerd.

Het is belangrijk om regelmatig de stad in te gaan, mensen te spreken en organisaties te bezoeken. Ik kan het ook politici van andere partijen van harte aanbevelen. Het geeft een goed beeld van het wel en wee van een kant van Dordrecht die we niet iedere dag tegenkomen, maar waarvan het belangrijk is dat we deze kennen.